LA FAVIBC | PERSONES i ASSOCIACIONS | VIU ELS BARRIS

EL PUNT ÒMNIA DE RIPOLL 60 GESTIONAT PER LA FAVIBC PARTICIPA A L'UNIVERS JOVE  

 

L'Univers Jove és la fira de l’orientació acadèmica que es realitza a la comarca del Ripollès. Al llarg d’aquesta els i les joves poden informar-se sobre les oportunitats formatives, descobrir els diferents estudis i conèixer experiències formatives d’èxit que els ajudarà en la seva tria d’uns estudis i d’una professió. El Punts Òmnia de Ripoll 60 s'hi han sumat per tercer any a realitzar activitats adreçades per a joves i per amenitzar la jornada. Aquest any hem creat un Kahoot, el qual ha tingut molt d'èxit ja que quasi bé una vuitantena de joves han volgut participar-hi. Joves d'arreu del Ripollès i també de comarques veïnes com la Cerdanya i Osona s'han acostat al nostre estand per a participar en el nostre Kahoot.

ELS VEÏNS I LES VEÏNES DEL XUP REIVINDIQUEN LA CONSTRUCCIÓ DE LA RESIDÈNCIA PÚBLICA  

El diumenge 24 d'octubre de 2021 els veïns i les veïnes del Xup, amb el suport de la seva associació de veïns i de les entitats que lluiten per la construcció de la residència pública al barri, es van manifestar i van organitzar un acte simbòlic de col·locació de la primera pedra.

Va ser un acte reivindicatiu per insistir en la realitat del projecte, sense més demora, atès que és una necessitat bàsica no només per al barri, sinó també per a la ciutat i els pobles propers. L'acte va ser multitudinari, van participar tots els veïns i les veïnes del Xup, encapçalat per membres del moviment veïnal de la ciutat i conduït pel Víctor Feliu, persona sensible als problemes de tots els veïns.

 

L'HONORABLE CONSELLERA DE DRETS SOCIALS, VIOLANT CERVERA GÒDIA, VA REBRE LA FAVIBC A LA SEU DEL DEPARTAMENT QUE ENCAPÇALA  

Violant Cervera, que va exercir el càrrec de directora general d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família entre el 2011 i el 2012, ja era coneixedora de la nostra Federació i de la seva lluita per la millora de la qualitat de vida de les veïnes i veïns dels barris d'habitatge social. A la reunió van assistir l'Albert Arnau, president de la FAVIBC, l'Enrique Nieto, secretari de la Federació i el Francisco Álvarez, tresorer de l'entitat. També va estar present l'Anna Miranda, directora de la Fundació Habitatge, el Carles Sala, secretari d'Habitatge i Inclusió Social i la directora general Cesca Domènech.

No es tractava d'una sessió de treball, però sobre la taula hi havia temes tan importants com la situació dels barris d'habitatge social i les seves mancances, agreujades per la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia. També les dificultats per accedir a les subvencions en format en ínia, ja que moltes associacions no disposen de coneixements ni mitjans por sol·licitar-les. Des del Departament es va encoratjar a la FAVIBC i a les associacions de veïns dels barris d'habitatge social a recuperar la xarxa veïnal, dissenyar programes d'acció comunitària, i la implementació de projectes capaços d'incidir en la població més vulnerable.

També es va tractar la promoció d'actuacions adreçades als més joves i als més grans dels barris. Sense oblidar la millora de les condicions d'habitabilitat dels territoris i l'accés a un habitatge digne. Es va acordar el disseny un pla d'acció per establir programes i actuacions concretes consensuades amb les associacions de veïnes i veïns. Aquesta reunió ha obert una línia de treball molt important amb el departament que de ben segur donarà els seus fruits en els barris d'habitatge social de Catalunya. Des de la FAVIBC agraïm la bona predisposició de la Consellera i el nou esperit d'un Departament de Drets Socials carregat de propostes i objectius pels nostres barris. (JULIOL 2021).

 

EL PUNT ÒMNIA SANT LLORENÇ VA A L'ESCOLA  

El Punt Òmnia Sant Llorenç-Sant Pere Nord de Terrassa ha desenvolupat cinc sessions informatives a l'Escola Sant Llorenç del Munt. Les sessions han estat impartides dins d'una metodologia «mentoring» amb l'alumnat de 5è i 6è de primària. Hem mostrat la diversitat de col·lectius que pot englobar el programa Òmnia i el ventall de possibilitats per a participar en qualsevol taller de forma totalment gratuïta: dones i TIC, aprenentatge de llengües, SOC, joves, infants, espai gestiona't... També hem volgut posar èmfasi a la importància del servei per a famílies i per a les persones que es troben en situació d'atur, posant l'accent, més que mai, en els joves, que necessiten, com tothom, espais de convivència i de compartir amb les altres.

Hem parlat del suport ofert a les persones aquest darrer any, enfortint així la xarxa o no deixant que s'afebleixi, fent activitats en línia a través de les TIC i fent trucades a dojo a usuàries que no tenien un telèfon intel·ligent i no disposaven d'Internet. I hem explicat els tallers de memòria i música-visual que s'estan portant a terme en col·laboració amb el Casal i que han tingut molt bona acollida. Ja són més de 40 persones adultes grans que hi participen.

Però els nois i les noies volien saber què podien fer ells i elles i hem explicat algunes propostes que ja es fan: suport amb els deures escolars, aprenentatge d'eines de programació, edició de text, diapositives i càlcul, disseny, debats, projeccions vàries i sortides. Quan ha arribat el torn de les preguntes els i les alumnes han estat molt participatius i s'han plantejat qüestions tals com: Podem fer activitats amb persones d'altres edats? Quant de temps dura la inscripció a un taller? Puc venir a la connexió lliure si sóc menor d'edat?

Totes aquestes qüestions han estat el «tret de sortida» a un interessant debat sobre l'important que és cuidar les nostres actituds i el nostre comportament vers els altres i l'entorn, sigui dins o fora de l'espai, per conviure en harmonia i feliços amb la comunitat. Ens hem acomiadat amb molta afabilitat, ja que són uns nens i nenes maquíssims i que tenen moltes ganes d'aprendre. Ha estat un plaer tornar a veure a alguns i algunes de la canalla que hem vist créixer al barri i que de ben segur tornarem a veure per aquest nou espai on ara ens ubiquem.

 

ELS JOVES DEL XUP ENDRECEN ELS ESPAIS

Un grup de joves del barri i de l'institut del Xup de Manresa han col·laborat en la neteja de la riera de Rajadell al seu pas pel Xup.

La voluntat d'aquesta acció s'emmarca en la implementació del projecte de Civisme al barri del Xup, amb el propòsit d' augmentar el benestar de les persones, per mitjà de la millora dels espais, la prevenció i la lluita contra els processos d'exclusió social. Aquestes activitats en col·laboració amb l'institut, reforcen la participació i la cohesió del col·lectiu de joves, i els valors comunitaris com el respecte, l'empatia, la tolerància, el diàleg i la paciència, pilars bàsics per una bona convivència.